Receptori Celulari

Receptori Celulari

Receptori celulari prezenti pe celulele din seria limfoida si mieloida

Limfocitele T
Receptorii pentru ecotaxie (homing) sunt structuri plasate pe membrana limfocitelor, cu rolul de a le orienta spre organele limfoide secundare (ariile T sau B-dependente).
Receptorii pentru antigen sunt molecule de natură imunoglobulinică ataşate citofil la membrana limfocitelor T.

Imunutatea

Imunitatea
1.Imunitatea activă

Este datorată formării anticorpilor la nivelul celulelor limfoide, rezultată consecutiv răspunsului la stimulare antigenică.Imunitatea activa poate fi indusă de contactui natural cu un antigen sau poate fi produsă prin vaccinare. Se instalează la animalele trecute prin boală. Durata e variabilă, poate dura de la cîteva luni la cîţiva ani.

Celulele Citotoxice

Celulele citotoxice

Celulele NK

Provin din populaţia limfocitelor mari granulate. Au markeri comuni cu LT şi monocitele (CD2 şi CD8) şi au receptori pentru Fc şi eritrocitul de oaie.
Funcţii citotoxice, acţionează faţă de multe celule, în special cele tumorale infectate viral. Participă la rejecţia grefelor şi eliminarea celulelor sanguine bătrîne.

Celule prezentatoare de antigene

Celulele prezentatoare de antigene

Se impart in:
A)celule profesioniste

Celulele dendritice
Sunt celule accesorii ale răspunsului imun, cu origine în seria mieloidă. Au evoluţie independentă de monocite. Sunt prezente în organele limfoide, în ariile B-dependente.
Nu au receptori pentru Fc sau complement, dar au un număr mare de Ag codificate de CMH din clasa I şi II.

Ariile T si B dependente

Ariile T si B dependente din organele limfoide secundare

In ganglionii limfoizi, ariile B-dependente se afla in centrul germinativ al foliculului secundar din zona corticala externa si in medulara. Aici, limfocitele B prolifereaza intens. Dupa incetarea stimularii antigenice, foliculii secundari se transforma in foliculi primari cu celule in stare de repaus. Aria T-dependenta e reprezentata de zona corticala profunda,