Necropsie – Decalotarea

Necropsie

Preluare dupa Anatomie Patologica FMVB
Deschiderea cavităţii craniene (decalotarea), eviscerarea şi examinarea encefalului
Pentru această manoperă s-au elaborat tehnici diferite în funcţie de conformaţia craniului. În general, decalotarea se poate executa pe capul ataşat la cadavru sau detaşat din dreptul articulaţiei occcipito-atloidiene. După secţionarea cu fierăstrăul, capul este fixat într-o menghină specială sau se recurge la o fixare improvizată.

Necropsie – Cavitatea abdominala

Necropsie
Deschiderea cavităţii abdominale

Preluare dupa Anatomie Patologica FMVB

Deschiderea cavităţii abdominale se realizează prin executarea unei butoniere, cu ajutorul cuţitului sau a bisturiului, imediat sub apendicele xifoidian, pătrunzându-se în cavitatea peritoneală. Baza anatomică dură de la acest nivel împiedică perforarea viscerelor abdominale.

Necropsie – Examinarea exteriorului

Necropsia.Examinarea Exteriorului

Preluare dupa Anatomie Patologica FMVB
Tehnica generala a necropsiei la mamifere
Examenul exterior presupune identificarea cadavrului, înregistrarea modificărilor cadaverice, examenul suprafeţei cutanate, a orificiilor naturale, a mucoaselor aparente, a fanerelor şi a glandei mamare. Se recurge la inspecţie, palpaţie şi examinarea in situ a eventualelor formaţiuni patologice de suprafaţă (abcese,

Examenul necropsic

Examenul necropsic

Preluare dupa Anatomie Patologica FMVB

Se mai numeste necropsie, autopsie sau prosectura.Este o manoperă complexă executată de medicul veterinar sau de un personal specializat (prosector), care constă în:
– deschiderea unui cadavru;
– examinarea macroscopică amănunţită a tuturor ţesuturilor şi organelor în urma aplicării a diferite metode de necropsie.