Legislatia Sanitar – Veterinara

Boli Infectioase
An 4 Semestrul 1
Subiect 4

4. Legislatia Sanitar – Veterinara si Patologia Infectioasa

Masurile antiepizootice generale sunt masuri tehnico-administrative care vizeaza aparitia si difuzarea bolilor in efectivele indemne si combaterea focarelor existente, fiind prevazute in legea 60/1974 si instructiunile ulterioare de aplicare.
Unele masuri antiepizootice generale se aplica permanent pe tot teritoriul tarii, pe cand altele numai in conditii de necesitate. Dintre masurile antiepizootice aplicate permanent:
controlul sanitar veterinar al efectivelor de animale
-transportul, circulatia animalelor si a produselor animaliere
-controlul import-export si tranzitul de animale si produse animaliere
-controlul interprinderilor de colectare si prelucrare a produselor animale
-a targurilor, ecarisajelor, expozitii, a abatoarelor
supravegherea conditiilor de zooigiena si alimentatie.
Masurile g-rale aplicate in focar si in jurul acestuia includ carantina de gr I, II, III, izolarea animalelor bolnave, a grupurilor de animale, controlul circulatiei oamenilor, a vehiculelor, furaje, produse animaliere, distrugerea cadavrelor, stingerea si inchiderea focarului cu pierderi cat mai reduse.
Pentru unele “boli exotice” in caz de aparitie se aplica masuri de combatere radicale care prevad distrugerea imediata a focarului de infectie prin uciderea animalelor bolnave si suspecte de contaminare, distrugerea cadavrelor si dezinfectii.
Pentru profilaxia specifica se utilizeaza vaccinuri si seruri. Vacciunurile se utilizeaza atat in efectivele indemne, cat si de necesitate.
Unele vaccinuri se executa obligatoriu, pe tot teritoriul tarii si sunt incluse in “Planul tehnic al actiunilor sanitar-veterinare” elaborat anual de DSV din cadrul Ministerului Agriculturi. Altele se executa doar in focar sau in jurul acestuia, modul de efectuare fiind precizat de DSV si Institutul producator.
Asanarea treptata a efectivelor de o anumita boala infectioasa pe tot cuprinsul tarii este o actiune grea si de durata si de aceea trebuie aplicate complexe de masuri g-rale si specifice de profilaxie si combatere.

2 Comments

 1. Blanca

  Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple,
  yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal.
  I must say you have done a amazing job with this. In
  addition, the blog loads super quick for me on Safari.
  Outstanding Blog!

Comments are closed.