Sisteme de Productie Cursul 9

Sisteme de Productie Animaliera
An 3 Semestrul 2
Cursul 9
Preluare dupa Sisteme de Productie – FMVB

Organizarea procesului de inmultire
Varsta optima de introducere la reproductie a vierusilor
La rasele precoce (special pentru prod de carne) vst optima de 10 l si GV 120-150kg, la rasele mixte vst optima 12l si GV 100-110kg, aceste valori se refera la fermele de inmultire sau selectie
Regimul de folosire
Pentru vierusi in vst de 1 an se fol 1 data/zi cu pauza 2 zile/sapt, la vst de 2-3 ani 1 data/zi cu pauza 1 zi/sapt, peste 3 ani se fol 2 ori/zi cu pauza 1 zi/sapt.
Hranirea
Indifferent de sistem hranirea trebuie sa fie echilibrata in toti principii nutritive, in sist gospodaresc nutreturi concentrate trebuie sa contina ovaz 30%, industrial – in plus recom 2 l lapte smantanit/degresat + 3-4 oua, obligatoriu miscare in padocuri.
Varsta optima de nitroducere la reproductie a femelelor
In fermele de productie femelele din rasele perfectionate se introduce la vst de 8 luni si GV-100kg, in fermele de selectie se introduce la 10 luni si GV-110kg.
Rasa Bazna se introduce la reproductie in fermele de productie la 8 luni si GV 90kg, rasa Mangalita la 8 luni GV 85kg.
Scroafele adulte
In timpul alaptarii purceilor datorita efectului dominant al prolactinei asupra FSH scroafele nu intra in calduri. Chiar daca sunst exceptii caldurile sunt anovulatorii, intra dupa intarcarea purceilor la un interval la 7-14 zile, prolificitatea creste pana la fatarea 7 iar nr purceilor intarcati pana la fatarea a-4-a.
Se practica atat monta cat si insamantarile artificiale. Ciclul sexual 21zile cu limite 12-24zile, ovulatia se produce dupa 36 luni de la declansarea caldurilor. Semne clinice- hyperemia vulvei, scade apetitul, devin agitate. Momentul ovulatiei coincide cu reflexul de imobilitate de vier.
Intretinerea si hranirea scroafelor gestante
Gestatia dureaza 114-114zile, 3 luni 3 sapt si 3 zile. In primele 2 luni produsii de conceptie realizeaza doar 8 % din greutatea avuta la fatare- nu necesita hranire suplimentara. Incepand cu a III-a luna arderile se intensifica si metabolismul bazal creste cu 43%. La sfarsitul perioadei de gestatie scroafele adulte pot ava GC mai mare cu 35-40kg. in cazul primiparelor la finele perioadei creste 40-45kg. se intalnesc avorturi embrionare si fetale.
Hranirea
In compartimente commune in sist industrial 18-20 capete/compartiment
Parturitia
In sist industrial are loc in maternitate si scroafele sunt cazate in boxe individuale, inaintea introducerii scroafelor in boxe obligatoriu se deparaziteaza si se spala lantul glandular. Fatarile sunt in general usoare, purceii sunt expulzati sin ambele coarne uterine alternative. Cand femela face effort de expulzare – moarte aparenta – se preseaza cavitatea toracica sau batai cu palma.
Productia de lapte si factorii care o influenteaza
SU P GR Z CEN
Scroafa 18,4% 6,1% 5,9% 5,5% 0,9%
Vaca 12,8% 3,5% 3,5% 4,9% 0,7%
Factori
rasa- rasele perfectionate produc mai mult
-individualitatea
-nr de purcei- scroafele cu nr mare de purcei secreta si o cantitate mare
-hranirea
-sist de intretinere
Hranirea scroafelor in lactatie
Imediat dupa fatare nu consuma hrana
Incepand cu a doua zi se administreaza un barbotaj 10 l apa+1-2kg tarate grau (laxative, stimuleaza lactatia, vit B). din 3-4 zile incepe sa creasca consumul de hrana.
Pentru a secreta 1 l lapte este necesar 0,8UN, 86g Pr.
In conditii hrana corespunzatoare pt fiecare l de lapte secretat pierde din GV 105 g, pt fiecare l lapte mai pierd 2,6g Ca si 1,8g P, laptele este sarac in Fe, purcelul se naste cu o rezerva de Fe in organism pentru primele 10 zile de viata, se recomanda 2 vaccinari preventive in a 3-a si a 21-a zi de viata. Fe participa la unele procese de oxidare si se gaseste in componenta Hb si a unor enzyme. Curba lactatiei atinge niv maxim secretor dupa 3 sapt de lactatie indiferent de rasa.
Pregatirea si hranirea purceilor
Cauzele care duc la pierderi: mortalitaea prin strivire
– temp din adapost- in mod normal temp corp al purcelului scade cu 2,2*C si revine la normal in cateva zile daca temp din adapost nu este mai mica de 13*C si daca scroafa are lapte sufficient.
Daca nu se realizeaza , cei 2 factori purceii prezinta urmatoarele semne caracteristice: parul se zbarleste, tremura, guitar slab, dau capul pe spate, hipoglicemie, mor.
Au sanse minime de supravietuire purceii subponderali: < 1kg la fatare, prolificitatea 16 purcei- mortalitatea 23% in Danemarca.
Diarei sau enterite- afectiuni digestive. Hipogalaxie- ca si in cazul purceilor supranumerali si orfani se recomanda- se repartizeaza altor scroafe, impartirea lotului in 2 subloturi si dati la supt in mod alternative, cei mai putin dezv raman in permanenta cu mama iar ceilalti se izoleaza, hranire cu lapte de vaca