Sisteme de Productie Cursul 8

Sisteme de Productie Animaliera
An 3 Semestrul 2
Cursul 8
Preluare dupa Sisteme de Productie – FMVB
Clasificarea si descrierea raselor de porci
Criteriul de clasificare a raselor: locul de formare, gradul de ameliorare, tipul morfoproductiv.
A. Rase Locale
I. Rase primitive: Stocli (Baltaret)
II. Rase  ameliorate: Mangalita, Bazna, Alb de Rusetu, Alb de Banat, Negru de Strei
B. Rase Importate
I. Rase mixte: Berk
II. Rase de carne: Landrace, Marele Alb, Marele Negru, Edelschwein, Pietran, Duroc, Hampshire, Chester Wine, Wessex.

1. R. Stocli (mistret domesticit)
Rasa primitiva care nu s-a crescut niciodata in efective mari , o rasa tardiva putin pretentioasa la conditiile de hranire si intretinere, cap mare, profilul capului drept, urechi mici purtate in sus, gat scurt, trunchi scurt, crupa tesita, defect de aplomb (laba de urs), productia piloasa este dezvoltata in functie de anotimp, parul formeaza in regiunea cefei – coama in sezonul rece.
Prolificitatea- 4-5 purcei (prezinta dungi pana la 3 luni dupa care dispar), la vst de 1 an realiz G.V. 80kg, 1kg spor cu un consum de 7 U.N./kg. Rasa mai prezinta importanta ca a participat ca forma materna la formarea unor rase locale ameliorate.
2. R. Mangalita
Este specializata pentru prod de grasime, stramos- Sus Mediteraneus, cap mic, profilul capului drept, urechi mijlocii purtate in fata, gat mic si gros, lung trunchiului este mai mic cu 15-20 cm decat perimetrul toracic (aspect de butoi), crupa este tesita, musculatura trenului post (SUNCA MARE) este putin dezvoltata, produtia piloasa dezvoltat, par cret, prezinta mai multe varietati de culoare: var neagra, caramizie, blonda. Prolificitatea 6 purcei, la vst de 1 an G.V. de 100kg, realiz 1 kg spor cu un consum d e6 U.N., raportul carne-grasime 1/1. Este o rasa rustica, rezistenta la factorii de mediu si pasuneaza bine. Nu s-a crescut in efective mari, doar gospodarie.
3. R. Bazna
In Transilvanmia, in urma X dintre mascului din R. Berk cu femela din R. Mangalita. Rasa mixga carne-grasime, cap mare, urechile mijlocii purtate in fata, gat scurt, lungimea trunchiului este aproximativ egala, cu perimetrul toracic, musculatura trenului ant+post este putin dezvoltata, culoarea este neagra neuniforma in jurul spetelor prezentand un brau de culoarea alba de 2-3 cm pana la 30cm. Prolificitatea- 7-8 purcei, G.V. a femelelor- 110kg, masculilor 115-120kg (la varsta de 1 an).
Realizeaza 1 kg spor cu un consum de 5 U.N. , s-a crescut in gospodarii, nu in sist industrial , este o rasa rezistenta, rustica, pasuneaza bine, s.m.z 550-600g.
4. R. Alb de Rusetu
S-a format la statiunea de cercetare Rusetu urmarindu-se valorificarea cerealelor. S-a format din X mascul din R. Marele Alb si femela din R. Stocli, a rezultat in F1 descendenti iar femelele s-au X cu R. Landrace=Alb de Rusetu.
Cap mic, gat musculos, trunchi lung, f. c. lat.dreptunghiular, musculatura trenului post are aspect convex, cul alb. Prolificitate 10 purcei, G.V la 1 an la masculi 125kg, femele 110kg, realiz 1 kg spor cu un consum de 4,5-5 U. N. , s.p.m.z realiz 600-650g.
5. R. Alb de Banat
Este rasa mixta de carne-grasime, s-a format in urma X mscul R. Berk cu femela R. Mangalita, din desc femela X cu masculul R. York. Cap mic, profilul capului exagerat de concav, gusa este dezvoltate, gat scurt, f.c.lat dreptunghiular, culoarea alba. Prolificitatea 8-9 purcei, greut corp la 1 an 110 kg, realizeaza 1kg spor cu un consum de 4-5 U.N., s.m.z.realizat 550g. Nu s-a crescut in efective mari datorita continutului ridicat al carcasei in grasime.
6. R. Negru de Strei
S-a format in Depresinunea Hategului in urma X intre masculul R. M Negru si femela R. Mangalita.
Cap mic, urechi mari si blegi purtate in fata, gat scurt musculos, f. c. lat dreptunghiular, cul neagra uniforma. Prolificitatea 9-10 purcei, G.V. la 1 an 110-115 kg, consumul specific 4-5 U.N., s. m.z. 500 g, nu s-a crescut in efective mari din cauza grasimii.
7. Rasa Landrace
Cea mai importanta rasa de origine daneza din lume.
Perfectionarea aptitudinilor productive ale rasei se datoresc numai de selectia prin programele de ameliorare incepand cu anul 1900. In munca de selectie s-a reusit ca rasa sa aiba 1-2 perechi de coaste mai mult. Cap mic, profilul capului este este usor concav, urechi mari si blegi purtate in fata, gusa inexistenta, gat scurt si musculos, musculatura trenului ant (SUNCA MICA) are aspect convex datorita unui procent de hipertrofiere musculara. Din profil trunchiul estemai mare cu 15-20 cm decat perimetrul toracic, sunca mare are aspect convex, abdomenul cilindric, osatura subtire dar compacta rezistenta , cul alba uniforma. Prolificitatea 12-14 purcei, tineret ingrasat pentru bacon realiz la vst de 4,5-5 luni 85kg, s.m.z. 750-800g, consum 2,9 -3,3 U.N./kg. capacit de alaptare 43 kg, rasa intra in majorit schemelor de obtinere a carnii de porc.
8. Rasa Marele Alb
Cap mic, urechi mijlocii purtate in fata si usor lateral, profilul capului este usor concav, gat scurt si musculos, linia superioara a trunchiului aproximativ paralela cu linia inf . f.c.lat dreptunghiular, sunca mare dezvoltata, cul alba. Prolificitate 10-12 purcei, s.m.z. 750g cu un consum de 3-3,5 U.N./kg spor. Cpacitatea de alaptare 40-42kg, in cazul ingrasarii mixte c-g la vst de 1 an 145-150kg. intra in schemele de obtinere a carnii de porc.
9. R. Marele Negru
Se creste mai putin deoarece carcasa contine multa grasime, cul neagra, urechi mari si blegi, prezinta importanta pentru Ro ca a participat ca forma paterna la formarea rasei Negru de Strei.
10. Rasa Edelschwein
Rasa de carne formata in Germania, seamana cu M A din RO dar in plus valorifica bine pasunea si cartofii.
11. R Pietrau
Este omologata in 1956 de origine belgiana, cul baltata. Cap mic, urechile mijlocii purtate in fata, de-a lungul coloanei vertebrale prezinta un silon median, la nivelul celor 2 sunci intalnim un proces de hipertrofiere musculara, abdomen cilindric, procentul de carne in carcasa 70-72%, este o rasa sensibila la stress. Prolificitatea 10 purcei, s.m.z 700g, consumul 3,5 U.N.
12. Rasele nord-americane (Duroc, Hampshire, Chester White)
Insusiri comune
Apartin tipului morfoproductiv de carne, formatul corporal lateral dreptunghiular, abdomen cilindric, linia superioara a trunchiului este aproape paralele cu linia inferioara, musculatura trenului posterior are aspect convex, urechile sunt mijlocii prestate in sus si cu vf aplecat, randamentul la sacrificare 75%, procentul de carne in carcasa 70%.
Deosebiri
Rasa Duroc are culoarea rosie, diferite nuante, calca in pensa (nu e defect), valorifica bine porumbul., G.V. a vierilor adulti 450kg.
R. Hampshire
G.V. 320kg (femele) ,350kg (masculi), cul neagra neuniforma, prolificitatea 12 purcei, capacitatea de alaptare 40 kg, s. m.z 750g, cons specific 3,5-3,8 U.N.
R. Chester White
Culoarea alba, mai putin rasp datorita consumului specific ridicat , carcasa de calitate, pt 1 kg apor se consuma 3,8 U.N.
13. R. Wessex.
Apartine tipului morfoproductiv de carne, culoarea neagra uniforma cu brau in jurul spetei, urechi mari si blegi.
14. R. Berk (mixta)
Tip morfologic mezomorf, d.p.d.v. morfoproductiv este o rasa mixta de c-g, cul neagra neuniforma, predomina pigmentul negru cu exceptia: extremitatilor membrelor, vf cozii ,linia fronto-nazala, prolificitatea 8-10 purcei, s.m.z. 650 g, realizeaza 1 kg spor cu consum 4 U.N./kg.