Sisteme de Productie Cursul 11

Sisteme de Productie Animaliera
An 3 Semestrul 2

Cursul 11
Preluare dupa Sisteme de Productie – FMVB

Organizarea procesului de productie in sectorul MATERNITATE

Cu cateva zile inainte de data fatarii scroafele sunt transferate in sectorul maternitate. Obligatoriu se face: deparazitarea si spalarea lantului glandular. Intretinerea scroafelor se face in boxe individuale cu suprafata 5.76 m² din care numai pentru femele revin 3 m². Boxa are o zona centrala pentru scroafa si 2 zone de refugiu pentru purcei; are o hranitoare scroafa si o adapatoare tip suzet, evacuarea dejectiilor tot pe perna de apa. Zonele de refugiu se incalzesc: cu rezistenta electrica montata in pardoseala sau pe principiul caloriferului (tevi cu apa calda in pardoseala) sau becuri infrarosii. Hranirea scroafelor se face cu NC cu un nivel P-17%, cant de 4,5-5 kg/zi in 2 portii, apa la discretie. Imediat dupa fatare se corda ingrijirile nou-nascutului (degajarea cailor respiratorii, taierea cordonului ombilical, ligaturarea lui). Hranirea cu colostru / lapte matern iar hranirea suplimentara incepe dupa a 10-a zi de viata si se administreaza NC de tip PRESTARTER cu 19,9% Proteina, 0,9% Lizina si 4,5% Celuloza. Se fac 2 vaccinari cu preparate pe baza de Fe in a 3-a si in a 21-a zi. La 24 h se face marcarea, se taie coltii, podotonia (se taie coada la aprox 1 cm) iar intre 8-12 zile masculii se castreaza- cei care merg la ingrasat. Umiditatea 65%, ventilatia 0,3 m/s, temepratura in prima saptamana 22*C. In zonele de refugiu curatenia se face manual prin razuire si maturare.

Organizarea procesului de productie in sectorul CRESA

In acest sector tineretul se intretine in baterii etajate. Inaintea popularii indiferent de anotimp cu aprox 24h halele se incalzesc (aeroterma-aer cald). Tot inaintea popularii se fac 2 operatiuni si anume: purceii se lotizeaza, a doua operatiune dehelmintizarea. Tineretul este intretinut in compartimente comune. Nr. Acestora fiind diferit in functie de suprafata. 3,6 m²- 30 capete,1,5 m²- 10 capete.
In prima saptamana se admnistreaza ca hrana NC care a fost adm in sectorul MATERNITATE dupa care se administreaza NC cu un nivel Proteic mai mic 17,7%, 0,75 Lizina, 4,5 Celuloza. In sectorul CRESA tineretul vine la greutate 16-17 kg, ramane timp de 30 zile in unele complexe pana la 90 zile, dupa care se transforma in sectorul INGRASARE. Evacuarea dejectiilor se face pe perna de apa. Se cresc in baterii-avantaj: se evita raspandirea diareei, temperatura de confort se realizeaza mai usor datorita densitatii mari, animalele sunt mai usor supravegheate.

Organizarea procesului de productie in sectorul INGRASARE

Sunt transferati porcii din sectorul CRESA la varsta de 90 zile si greutate medie 30kg. Cresterea se face in 2 faze: prima faza hranirea se face cu NC cu nivel proteic 16%, intretinerea in compartimente comune 16-18 capete revenind pe cap de animal 0,55 m², a doua faza hranirea se face cu NC cu nivel proteic 12,5%. La finele primei faze greutatea medie este de 60kg iar la finele fazei a doua greutatea medie 105kg, ventilatie mecanica 0,5 m/s, coeficient de luminozitate scazut. Apa se asigura tot cu adapator de tip SUZETA, evacuarea dejectiilor pe perna de apa.