Ariile T si B dependente

Ariile T si B dependente din organele limfoide secundare

In ganglionii limfoizi, ariile B-dependente se afla in centrul germinativ al foliculului secundar din zona corticala externa si in medulara. Aici, limfocitele B prolifereaza intens. Dupa incetarea stimularii antigenice, foliculii secundari se transforma in foliculi primari cu celule in stare de repaus. Aria T-dependenta e reprezentata de zona corticala profunda, o zona imprecis delimitata. Aceasta are o retea vasculara bogata, prin care limfocitele T circulante parasesc organul.
In splina, aria T-dependenta se gaseste in pulpa alba, zona interna.
Aria B-dependenta se afla in pulpa rosie si zona externa a pulpei albe. Zona este populata de macrofage, plasmocite, dar si limfocite T, care fac ca splina sa fie considerata un important mediu de sinteza al anticorpilor. In zona externa, limfocitele constituie formatiuni aproape sferice, denumite corpusculi Malpighi. Acestia sunt raspanditi la nivelul ramificatiilor arterelor splenice centrale si, in timpul raspunsului imun, produc centri germinativi similari cu cei din ganglionii limfatici.
Zona marginala a splinei este o arie mixta.
In mucoase, limfocitele T si B au o dispunere caracteristica, in aglomerari limfoide, care alcatuiesc arii T sau B-dependente.
In amigdale, tesutul limfatic e constituit din foliculi limfoizi in care predomina limfocitele B si in zone dispersate cu aglomerari de limfocite T si macrofage.
In placile Peyer, ariile B-dependente se gasesc sub epiteliul placii, in centrii germinativi. In spatiile dintre foliculi se gasesc preponderent limfocite T, zona fiind considerata o arie T-dependenta.
Partea din epiteliu situata imediat deasupra foliculilor poarta denumirea de „regiunea domului”. Ea este infiltrata si cu limfocite, avind molecule de imunoglobulina A ca marker de suprafata.
Placa Peyer reprezinta un sediu in care se sintetizeaza cu predilectie molecule de IgA, anticorpi.