Imunutatea

Imunitatea
1.Imunitatea activă

Este datorată formării anticorpilor la nivelul celulelor limfoide, rezultată consecutiv răspunsului la stimulare antigenică.Imunitatea activa poate fi indusă de contactui natural cu un antigen sau poate fi produsă prin vaccinare. Se instalează la animalele trecute prin boală. Durata e variabilă, poate dura de la cîteva luni la cîţiva ani. E condiţionată de faptul că organismul animal a dobândit o memorie imunologică.
Mecanismul imunităţii active naturale.
Rolul limfocitelor. Limfocitele B joacă rol principal în imunitatea umorala prin anticorpi, iar limfocitele T au rol principal în imunitatea celulara prin actiune citotoxica. Cele două meca­nisme ale imunităţii nu sunt complet separate. Există o strânsă cooperare între limfocitele T şi B, precum şi între limfocite şi macrofage şi între apărarea nespecifică şi cea specifică (imună).
Imunitatea pasivă-se instalează rapid,este de scurtă durată,anticorpii transferati – rapid catabolizati.

Imunitatea activă-se instalează relativ lent (zile,săptămâni),formarea de anticorpi presupune diferentieri si diviziuni celulare,este de durată.

2.Imunitatea pasiva

Dobandirea pasiva a imunitaţii se poate realiza prin seruri bogate în anticorpi specifici, injectate la indivizi sănătoşi, ce au venit în contact cu bolnavii contagioşi, prevenindu-se îmbol­năvirea lor. Un mod particular de dobandire pasiva a imunitaţii este prin transfer de anticorpi sangvini de la mama la fat sau de anticorpi din laptele matern la sugar.