Hematomul urechii

Hematomul urechii

Hematoamul urechii este una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite de cãtre medicii veterinari. Este foarte dureros iar atunci când nu este tratat corect poate avea ca rezultat o deformare permanentã a urechii.
Ce este un hematom al urechii?
Medical este cunoscut sub numele de “hematom fonetic” sau “hematom auricular” este o colectie de sânge si fluide între piele si cartilajele urechii. În momentul ruperii unui vas de sânge în ureche spatiul liber de sub piele se va umple cu sânge. Animalul afectat va avea urechile umflate considerabil, pline cu lichid, urechea fiind extrem de dureroasã la atingere.
Dacã este lãsatã netratata, durerea va dispãrea oarecum dupã câteva zile, dar umflarea va continua si în cele din urmã, în spatiul umplut cu lichid va lua nastere tesut cicatricial, urechea, putând deveni permanent desfiguratã.

Ce animal de companie este predispus la hematoame auriculare?
Orice câine sau pisicã de orice vârstã poate dezvolta un hematom la ureche, desi acestea sunt mai frecvente la câini, în special la cei cu urechi lungi ce atârna cum ar fi: Golden Retriever si Labrador Retriever. Animale cu infectii cronice ale urechii, cu acarieni în ureche, sau alergii ce cauzeazã prurit al urechii sunt mai expuse riscului de a dezvolta un hematom auricular.
Animalul îsi va zgâria urechea lor sau îsi va agita capul în momentul în care simte mâncãrimi sau durere, mod în care se poate ajunge la ruperea unui vas de sânge.
Care este tratamentul?
Existã mai multe optiuni de tratament pentru diferite hematoame ale urechii. Tratamentul depinde de rapiditatea cu care este identificat, de dimensiunea hematomului si de modul de lucru al medicului veterinar.
Tratamentul cel mai utilizat pe scarã largã constã într-o procedurã chirurgicalã care presupune incizarea pielii de pe partea inferioarã a urechii (în felie de pepene), drenarea sângelui si apoi suturarea (coaserea).

În cazurile în care hematomul este foarte mic sau vechi, unii medici veterinari elimina lichidul cu o seringã sau amplaseazã o canulã pentru a permite scurgerea de sânge.
Prevenirea
Prevenirea constã în primul rând în încercarea proprietarului de a împiedica orice traumatism la urechea câinelui sãu, de a executa un tratament prompt în toate infectiile urechii si de a combate acarienii, precum si un tratament antialergic atunci când este cazul.
La primul semn dat de câine prin clãtinãri din cap sau scãrpinãri agresive ale urechilor, merge-ti cu el pentru a fi examinat de un medic veterinar, în felul acesta problema este diagnosticata si tratatã corespunzãtor.