Farmacologie generala Curs 1

Farmacologie generala
An 3 Semestrul 1
Curs 1
Preluare dupa Farmacologie – FMVB
Definitia farmacologiei:

Farmacologia, este stiinta care se ocupa cu studiul medicamentelor sub aspectul originii, structurile fizice si chimice, compozitiei, cineticii, actiunii lor in organism, utilizarii in tratamentul unor boli.

Curente:
ALOPATIA (parintele – Hipocrate)
– principiul de baza: “Contraria Contraris Curantur”
– contrariile se vindeca prin contrarii adica intr-o anumita afectiune se utilizeaza substante cu efecte inverse fata de cele intalnite in afectiunea respectiva.
antipiretice- febra antialergice- alergie

HOMEOPATIA (parintele – Hahnemann)
– principiul este: “Similia Similibus Curantur”
– asemanatoarele se vindeca prin asemanatoare
– se bazeaza pe 3 principii generale:
1) Principiul similitudinii
2) Principiul dozelor infinitezimale
3) Principiul individualizarii tratamentului

Ramurile farmacologiei:
1) Farmacopezia – se ocupa cu cunoasterea drogurilor din care se extrag substante medicamentoase si cu studiul principalelor lor caracteristici si proprietati.
Pot fi de natura: vegetala, animala si minerala.
2) Farmacodinamica – se ocupa cu studiul actiunii medicamentelor la nivelul organismului si raspunsul acestuia la contactul cu substantele medicamentoase
Poate exista o farmacodinamie experimentala care studiaza efectul medicamentelor pe animale de experienta si o farmacodinamie clinica pe cazuri clinice (pe animale si om).
3) Farmacocinetica – se ocupa cu studiul circulatiei medicamentului in organism cu relatiile dintre doza si modificarile care se produc in cele ce priveste concentratia la nivelul diverselor compartimente din organism.
Ca subramuri:
INVAZIA- absorbtia si distributia medicamentelor
EVAZIA-se refera la metabolizarea si eliminare medicamentelor din organism.
4) Farmacometria – se ocupa cu studiul modalitatilor de masurare a intensitatii efectelor produse de medicamente.
5) Farmacologia clinica (terapeutica / farmacoterapie)- atunci cand studiile se efectueaza pe animale / oameni bolnavi in scopul de a preciza cat mai corect modul de utilizare al remediilor.
6) Receptura – se ocupa cu studiul prepararii formelor farmaceutice (tehnica farmaceutica) precum si de modul de prescriere a medicamentelor respectiv intocmirea retelelor = Farmacografie
7) Farmacovigilenta (farmacotoxicologie) – se ocupa cu studiul reactiilor adverse ale medicamentelor precum si al intoxicatiilor produse de medicamente
8) Farmacogenetica – se ocupa cu studiul influentei medicamentelor asupra factorilor genetici.

Ramuri noi: imunofarmacologia, cronofarmacologia, talazofarmacologia, citofarmacologia, biofarmacia (studiaza relatiile dintre propr fizico-chimice ale medicamentelor, forma de conditionare a acestora, modul de administrare, parametrii farmacocinetici si efectelor obtinute).