Distocii de origine fetala Lp. 4

Distocii de origine fetala
An 4 Semestrul 2
Lp.4
Preluare dupa:Obstetrica – Ginecologie FMVB

1.Hidropizia invelitorilor fetale
– acumularea masiva de lichide perifetale (amniotic + alantoidian) si edemul invelitorilor fetale ; nu produce distocii ca atare ci prin distensia exagerata a peretelui uterin.
Etiopatogeneza :
– afectiuni hepato-cardio-renale (I.H., I.R.) → jena in circulatia de intoarcere;
– afectiuni renale cu retentie de Na;
– compresiuni pe cordonul ombilical.


Se realizeaza un dezechilibru intre secretia si eliminarea lichidelor perifetale cu acumularea lor masiva la nivel uterin → cresterea in volum a abdomenului → cresterea in volum a uterului → subtierea peretilor uterini → compresiuni asupra diafragmei → moartea produsului de conceptie datorita compresiunii lichidelor perifetale.
Clinic :
– cresterea in volum exagerata a abdomenului ;
– dispnee accentuate;
– refuzul de a adopta decubitul;
– inapetenta ;
– slabire.
– la EVM cavitatea uterina ocupata de uterul foarte destins cu peretii subtiati ;
– la ETR palparea fatului se face foarte greu (slab dezvoltat, pluteste in masa de lichid).
Tratament :
– cand viata femelei este pusa in pericol se realizeaza operatia cezariana → bresa mica la nivelul peretelui uterin si depresurizarea treptata a cav. ut. (colaps vascular – hipotensiune rapida) → extragerea produslui de conceptie → sutura peretelui uterin → sutura peretelui abdominal si pielii.
– daca femela a ajuns la termen dupa eliminarea lichidelor perifetale se intervine manual pentru extragerea produsului de conceptie.

2. Emfizemul fetal

– modificarea fatului mort si retinut cu acumularea masiva de gaze in tesutul conjunctiv subcutanat ;
– apare in distocii urmate de moartea produsului de conceptie nerezolvate in timp util.
Clinic :
– eliminarea unei secretii purulente cu miros ihoros din caile genitale femele ;
– la EVM produsul de conceptie este marit in volum si se percepe senzatie de crepitatie gazoasa.
Tratament :
– daca diametrele fetale nu sunt foarte mari → lubrefiere foarte buna a produsului de conceptie si a tractului vaginal → extragere manuala ;
– daca diametrele fetale sunt foarte mari, sau daca bazinul nu este normal comformat → cezariana avnd grija sa realizam o asptizare foarte buna a cavitatii uterine (lavaj foarte bun pentru eliminarea lichidelor perifetale infectate, adm. Sol. De antibiotice la acest nivel) → tratament de dezintoxicare pe cale generala + antibioterapie pe cale generala 7 zile.

3. Anomalii Fetale

3.1. Hidrocefalia

– acumularea masiva de lichid la nivelul meningelui si ventriculilor cerebrali urmata de deformarea calotei craniene, cresterea in volum a acesteia si subtierea calotei → disparitia tesutului osos → hidrocefalie cu calota moale ;
Diagnostic :
– la EVM in prezentarea anterioara deschiderea anterioara a bazinului este blocata de capul produsului de conceptie de dimensiuni foarte mari.
Tratament :
– se fixeaza extremitatile fetale normal angajate cu franghiute obstetricale →se punctioneaza cavitatea craniana (trocar, fetotom curb de deget, bisturiu cu lama ascunsa) → se elimina lichidele intracraniene (cavitatea craniana isi reduce dimensiunile) → tractiune si extragerea produsului de conceptie.
– daca calota craniana are dimensiune foarte mare sau fatul este in prezentare posterioara → cezariana.

4. Hidropiziile fetale

4.1. Ascita si anazarca fetala

– acumularea masiva de lichid in cavitatea abdominala (ascita) sau la nivelul tesutului conjunctiv subcutanat (anazarca).
Cauze :
– compresiuni la nivelul cordonului ombilical ;
– tulburari de secretie a lichidelor la nivelul fatului datorate tulburarilor hepato-renale ale femelei.
Clinic :
– in ascita abdomenul fatului se blocheaza in deschiderea anterioara a bazinului – la EVM se deceleaza lichid fluctuent sub forma de inel la acest nivel ;
– in anazarca produsul de conceptie are dimensiuni mari, extremitatile par infundate in corpul fetal, gatul este redus in lungime → produsul se blocheaza la deschiderea anterioara a bazinului datorita dezvoltarii exagerate a corpului.
Tratament :
– in ascita dupa fixarea extremitatilor fetale normal angajate se realizeaza o butoniera la nivelul cavitatii abdominale (trocar, fetotom, bisturiu cu lama ascunsa) → se scurg lichidele intraabdominale → se reduc dimensiunile cavitatii abdominale →se extrage.

– in anazarca daca dimensiunea produsului de conceptie nu este foarte mare se extrage manual dupa o buna lubrefiere a conductului genital ; daca nu se reuseste se executa de-a lungul corpului fetal incizii longitudinale paralele la 1 cm distanta → permit eliminarea lichidelor de la nivelul tesutului conjunctiv subcutanat→ se lasa 2-3 ore si apoi se executa tractiuni.

5. Retractiile tendinoase si musculare

Etiopatogeneza :
– in oligohidroamnios sau cand exista diferite compresiuni la nivelul produsului de conceptie → impiedica miscarile reflexe din timpul gestatiei pentru mobilizarea articulatiilor ;
– lipsa acestor miscari determina scurtarea tendoanelor si retractia musculaturii, iar in momentul parturitiei acomodarea nu mai poate fi realizata.
Clinic :
– la EVM membrele prezinta pozitii anormale (uneori si capul) si nu pot fi mobilizate pentru a se realiza angajarea.
Tratament :
– atunci cand articulatiile prezinta o oarecare mobilitate se angajeaza extremitatile fetale in bazin si se extrage produsul de conceptie ;
– cand extremitatile nu pot fi angajate se realizeaza fetotomia (numai portiunile ce nu pot fi angajate) sau cezariana (in cazul retractiilor generalizate).

6. Acondroplazia

– tulburare de osificare fetala ce determina imposibilitatea dezvoltarii normale a extremitatilor produsului de conceptie ;
– produsul de conceptie capata aspect de hipopotam : extremitatile fetale sunt foarte scurte , bot infundat, cap mare, prognatism inferior.
Tratament :
– daca dimensiunile fetale nu sunt foarte mari → extragere manuala ;
– operatie cezariana.

7. Gigantismul fetal

– reprezinta dezvoltarea exagerata a produsului de conceptie ; poate fi total sau partial.
Etiologie :
– gigantism total : – imperechere intre rase cu dezvoltare corporala diferita ;
– hranirea exagerata a femelei pe perioada de gestatie ;
– disfunctii hipofizare (concentratie mare de STH) ;
– intarzierea parturitiei (gestatie prelungita).
– gigantism partial : – la rasele de caini brahiocefalice (boxer, buldogi – distocii dat. capului foarte dezvoltat).
– la vaca de carne cu crupa dubla (Angus, Charolaise).

Tratament :
– cand dezvoltarea corporala nu este exagerata → extragere manuala dupa o buna lubrefiere a conductului genital ;
– daca produsul de conceptie este mort se practica fetotomia (rahiotripsie) + sectionarea celorlalte regiuni ;
– daca produsul este viu → cezariana.

7. Multiparitatea la speciile unipare (Gemelaritatea)

– se produc distocii atunci cand cei doi fetusi se angajeaza concomitent la deschiderea anterioara a bazinului ; intotdeauna unul este mai mult angajat decat celalalt.
– gemenii sunt mai slabi dezvoltati decat produsii unipari.
Tratament :
– se fixeaza extremitatile normal angajate ale produsului cel mai bine angajat, celalalt produs este respins, se extrage dupa care se asteapta ca fatarea sa decurga normal sau se fixeaza extremitatile celuilalt produs de conceptie si se extrage manual.
by Georgiana Mecu