Dictionar Medical Veterinar litera C

Dictionar Medical Veterinar litera C

Calcificare distrofica – depunere de saruri de calciu la nivelul unor leziuni preexistente, care sufera modificari de pH.Se pot calcifica: trombi, larve de paraziti, fetusi morti in uter.
Caloriile – sunt rezultatul arderilor hidratilor de carbon, a grăsimilor si partial din proteine ca urmare a oxidărilor care au loc în tesuturi si în ficat. Nevoile energetice sunt în functie de specie, talie, precum si serviciul zilnic.
Calozitate (batatura) – hipercheratoza localizata, formata in zone cutanate supuse unor presiuni mecanice constante si indelungate.
Camfilognatia – devierea laterala, congenitala a maxilei sau mandibulei (aspect de foarfeca)
Canitie ( incaruntire ) – depigmentare a firului de par
Capsulele medicinale – sunt preparate farmaceutice, de obicei, cu gust si miros neplăcut,destinate uzului intern, care con1in substan1e medicamentoase solide sau lichide divizate în învelisuri de amidon, gelatină sau alte substan1e inerte.
Cataracta – opacifierea cristalinului
Celuloza microcristalină (C6H6O5)n
Chalazioninflamatia cronica a glandei Meibomius, in urma obturarii orificiului de eliminare a secretiei.
Cheilita – inflamatia buzelor
Chemozis – infiltratie edematoasa a conjunctivei oculare; se poate datora unei inflamatii sau drenajului deficitar al sangelui si limfei de la nivel ocular
Cheiloschisis (buza de iepure) – lipsa de unire a mugurilor embrionari ai buzelor
Chiasma optica – zona situata in mijlocul portiunii bazale a creierului, acolo unde se intalnesc cei 2 nervi optici;da nastere tracturilor optice, care duc informatii vizuale la una din cele 2 emisfere cerebrale.
Chil – lichid alb-laptos, ce contine grasimi ce au fost absorbite la nivelul vaselor limfatice din intestin;se amesteca cu lichidul limfatic si se varsa in canalul toracic de unde trece in fluxul sanguin prin vena subclaviculara stanga.
Chilomicron – particula de grasime foarte mica, ce se gaseste in sange dupa digestie si care se absoarbe din intestinul subtire.
Chist traumatic – contuzie produsă de către un agent traumatic ce acţionează oblic sau tangenţial asupra pielii, producând astfel o dilacerare a ţesutului conjunctiv subcutanat, cu formarea unei cavităţi care se umple incomplet cu lichid serosanguinolent
Cholalemie – cantitatea de saruri biliare din sange
Chondromtumora dezvoltata din tesut cartilaginos, fiind favorizata de iritatiile produse de harnasament
Ciclul sexual (gametogen,estral,ovulator) – antul de fenomene si procese care se succed si se repetă având ca rezultat final eliberarea uneia sau mai multor ovule apte pentru fecundare.
Citologia – examinarea celulelor isolate sau a grupurilor celulare care au fost antrenate din leziune (desprinse prin raclare, din lichide tumorale sau aspirate din leziuni solide)
Cloacita – inflamatia cloacei
Clorura de amoniu (NH4Cl)
Coagul cruoric – masa de sange inchegat, elastica, umeda, lucioasa, rosu-negricios, neaderenta la peretii vasculari ce se formeaza in vene si cordul drept.
Coagulare intravasulara diseminata – formarea de microtrombi hialini sau fibrinosi, localizati in capilare, arteriole, venule.Apare in stari de soc.
Colecistita – inflamatia vezicii biliare
Colesteatoza – acumulare in tesuturi a colesterolului si a esterilor acestuia sub forma de cristale cu aspect rhomboidal, alungit.
Coma – stare terminala, cu durata nedeterminata, caracterizata prin inhibitia profunda a sistemului nervos, cu pastrarea functiilor vegetative de baza prin control bulbar
Comprimatele – sunt preparate farmaceutice solide obtinute prin presarea substantelor medicamentoase cu sau fără adaos de substante ajutătoare comprimatele perorale se absorb sau acionează în tractul gastro-intestinal
Concrement – aglomerare de material organic impregnat cu saruri minerale.
Condrodisplazie fetala – anomalie caracterizata prin intarzierea osificarii encondrale, cauzata de incapacitatea cartilajului de conjugare de a asigura o crestere normala in lungime a oaselor.
Contuzia – leziune traumatica inchisa, caracterizata prin zdrobirea tesuturilor subcutanate, fara a exista o solutie de continuitate la piele.
Contuzia de grad I – leziune traumatica, ce se caracterizeaza prin rupturi de capilare si exteriorizare sub forma de echimoza.
Contuzia de grad II – leziune traumatica, ce se caracterizeaza prin rupturi de vase mijlocii cu hemoragii subcutanate si submucoase ce pot genera hematoame.
Contuzia de grad III – caracterizata prin: striviri de tesuturi, rupture de vase, hemoragii, hematoame.
Cor (escara ) – gangrenă uscată limitată care se caracterizează prin mortificarea unei porţiuni mai mari sau mai mici de piele datorită unor tulburări de circulaţie locală
Corion – este invelitoarea cea mai externa, inconjoara fatul si celelalte membrane perifetale, asigurand schimburile nutritive intre mama si fat.
Coriza – inflamatia mucoasei nazale si sinusale
Corn cutanat – neg solitar, in care celulele epidermice sunt cornificate si se sudeaza intim formand un apendice cornos.
Corpi cetonici – acetona, acidul acetoacetic, acidul betahidroxibutiric, rezulta din oxidarea in exces a acizilor grasi, datorita utilizarii reduse a glucidelor
Cositura – afecţiune chirurgicală caracterizată prin existenţa unor leziuni sub formă de contuzii sau răni, localizate la faţa mediană a coroanei sau buletului produse cu copita sau potcoava membrului congener
Criptorhidrie – anomalie caracterizata prin migrarea incomplete sau eratica a testiculelor
Crusta – uscare a secretiilor normale sau patologice, consecutive spargerii veziculelor, pustulelor, flictenelor, sau ca process normal de vindecare a plagilor.