Dictionar Medical Veterinar litera A

Dictionar Medical Veterinar litera A

Abces – colectie purulenta circumscrisa de o capsula conjunctiva
Abces cald – colectie purulenta acuta, insotita de fenomene inflamatorii intense si tendinta rapida de autodrenare.
Abces rece – colectie purulenta bine delimitate, formata in mod lent si insotita de fenomene inflamatorii attenuate cu o slaba tendinta de autodrenare din cauza continutului mai sarac proteaza al leucocitelor.
Abdomen de Batracian – abdomenul asemanator ca forma cu cel de broasca;apare la animale cu ascita (lichid in cavitatea peritoneala)
Abducens – perechea a 6-a de nervi cranieni, cu originea aparenta pe fata ventrala a bulbului rahidian.
Acidifierea cadavrului – descompunerea anaeroba a substantelor organice cu eliberare de acizi (acizi grasi, acid lactic), bioxid de C, ajungandu-se la pH tisular sub 6.Se declanseaza in cateva minute dupa moarte si e maxima in 24-36 ore.Sta la baza autolizei cadaverice.
Acidul boric (H3BO3)
Acidul stearic (C18H36O2)
Acorie – lipsa congenitala a pupilei
Adenocarcinomtumora la nivelul epiteliului secretor
Adrenalitainflamatia corticosuprarenalei
Aerocistita – inflamatia pungilor guturale (cabaline)
Aerosaculita – inflamatia sacilor aerieni
Aerosolii – sunt particule foarte fine, solide sau lichide, destinate aplicării pe căile respiratorii, piele sau mucoase, sub formă de picături fine, dispersate cu ajutorul unor dispozitive speciale.
Adenopatie (limfadenopatie) – marirea in volum a limfonodurilor
Agenezie cerebeloasa – lipsa cerebelului
Agnatie – lipsa maxilarelor
Agonie – lupta dintre viata si moarte, se caracterizeaza printr-o diminuare treptata a marilor functii sistemice
Alantoida -”prima punga a apelor”reprezinta a 2-a membrana perifetala.
Albinism – hipomelanoza congenitala, generalizata si permanenta
Albuminuria (proteinuria) – cantitatea de albumina din urina; in conditii normale se gaseste in cantitati neinsemnate, in situatii patologice se gaseste in cantitate mare
Amauroza – pierderea vederii fara leziuni organice oculare
Amidonul (C21H28ClNO) este un polimer de origine vegetală a glucozei. Se prezintă sub forma unei pulberi albe foarte fine, inodoră si insipidă, hidrofilă (coninând 10-15% apă. Insolubil în apă rece, la temperaturi de peste 80C dau geluri.
Amiloidoza – localizare extracelulara a unui metabolit patologic de origine proteica numit amiloid.
Aminoaciduria – cantitatea de aminoacizi liberi din urina.
Anchiloblefaron – anomalie de natura congenitala sau dobandita manifestata prin imposibilitatea deslipirii pleoapelor
Angiocolita (colangita) – inflamatia canalelor biliare
Anaplazie – proces de inlocuire a celulelor mature avand caractere morfologice distincte, cu structuri celulare immature, tinere, de tip embrionar, nediferentiate sau slab diferentiate.
Anazootia – este un caz particular de evoluţie enzootică la care în baza anchetei epidemiologice se constată o evoluţie la un număr ridicat de animale din cadrul unei ferme într-un timp relativ scurt dar care recunoaşte o singură sursă de infecţie (ex.:intoxicaţia cu toxină botulinică).
Antracoza – depunere de pulberi de carbon in tesuturi si cellule, in special in tesutul pulmonar si in limfocentrii traheobronsici si mediastinali.
Anuria excretorie (anuria falsa) – presupune lipsa urinarii si aparitia retentiei urinare vezicale.
Apele oftalmice – solutii diluate pentru spălarea ochilor, care se administrează căldute cu ajutorul unui pahar special sau prin aspersare usoară (în medicina veterinară).
Apoplexie – hemoragie masiva cu distrugerea organului in care are loc
Apoptoza – fenomenul genetic prin care anumite gene programeaza moartea celulelor.
Arcarea – boală chirurgicală ce se caracterizează prin devierea înaintea liniei de aplomb a articulaţiei genunchiului datorită scurtării muşchilor flexori ai metacarpuluiAriceala – boală chirurgicală caracterizată printr-o inflamaţie a pielii de la faţa posterioară a chişiţei şi a buletului
Artrogripoza – afectiune manifestata prin rigiditatea articulatiilor, urmare a contracturii tonice a musculaturii, insotita de limitarea miscarilor.
Astazie – imposibilitatea mentinerii echilibrului in statiune; e caracterizata de largirea bazei de sprijin si balansarea de picioare.
Atelectazie pulmonara – destindere incomplete sau absenta spatiului alveolar
Atrofie (hipotrofie) – reducerea in volum a unui tesut, organ sau a unei portiuni a acestuia, ca urmare a reducerii schimburilor nutritive locale.
Autoliza cadaverica – etapa in care enzimele proprii actioneaza asupra celulelor si tesuturilor producand o autodigestie.Tesuturile si organele sufera un process de lichefiere.Autoliza rapida: in glande endocrine, retina, pancreas, rinichi, timus, stomac, intestin.
Autotraumatisme – acţiunile traumatice induse prin acţiunea animalului însuşi care le suferă, prin acţiunea reflexă, ruperea lanţului, fuga precipitată sau prin reacţii inconştiente la acţiuni constrictive externe.

One Comment

Comments are closed.