Cursuri Imunologie Cursul 6

Cursuri imunologie
An 3 Semestrul 2

Cursul 6

Molecule de suprafata la limfocitelor T
Aceste molecule pot fi grupate in 2 categorii:
Markeri celulari
Sunt molecule prezente la un grup de limfocite T care confera identitate acestor celule. Pe baza lor se diferentiaza celule dintr-un organism . cei mai importanti markeri sunt cei ANTIGENICI, acstia sunt glicoproteine de la niv de membrane. Limfocitele T numite antigene de membrane. Aceste molecule reprezinta elementele de identificare a populatiilor si subpopulatiilor de limfocite. S-au identificat peste 150 markeri antigenici.
Denumirea lor generica este de marker (CD)- de diferentiere in ciorchine.
Limfocitele T recunosc antigenul numai daca acesta este prezentat pe suprafetele unei celule in stransa asociatie cu moleculele complexului major de histocompatibilitate (CMH). Cei mai importanti markeri ai limfocitului T sunt markerii CD4 si CD8.
MARKERII CD4 recunosc antigenul numai in asociatie cu molecule CMH sin clasa a doua, este un polipeptid monomer format. Acest marker se gaseste la LTh, LTcs si LT hipersensibilitate intarziata.
MARKERII CD8 recunosc antigenul numai in asociatie cu moleculele CMH din clasa I. Structural este un heterodimer format din 2 lanturi α si β si este exprimat pe structura limfocitului Ts (LTs) si LT citotoxic.
Lanturile au 210 aa din care 162 sunt in afara celulei.
Receptorii de membrane – moleculele complexe cu rol in trnasmiterea unor semnale intre celula dar si in recunoasterea intercelulara. Reprez elemente de baza pentru activarea/inhibarea functiilor celulare si situatii cand recept poate reprez si un MARKER pt cel respective.
Ex de receptori:
Receptori pentru ecotaxie (HOMING) sunt structuri plasate pe membrane limfocitelor cu rolul de a le orienta spre organelle limfoide secundare respective spre ARIILE T/B DEPENDENTE.
Orientarea selective a subpopulatiilor de limfocite spre ariile lor specifice se bazeaza pe recunoasterea unor molecule cu coaplementaritate de structura existente pe membrane celulei epiteliale ce captusesc vasele sanguine si limfatice.
Receptorii pentru antigene sunt molecule de natura imunoglonulinica atasate citofil la membrane . limfocitele T fara implantare in dublul strat de lipide al membranei. Este alc din 2 lanturi de polypeptide si fiecare lant are 4 domenii distincte : domeniul variabil, domeniul constant, domeniul transmembranar si domeniul intracitoplasmatic. Deoarece se asemana cu lanturile limfocitare ale moleculelor de imunoglobuline.
Acesti receptori au fost inclusi in marea familie a imunoglobulinelor de legare a antigenului. Mecanismele prin care se genereaza domeniul variabil sunt similare de cele intalnite la moleculele de imunoglobulina.
Receptorul pentru fragment cristalizabil (RFC)
Este receptorul care face legatura dintre limfocite si factorul cristaliabil al moleculei de imunoglobulina.
El reprezinta structura prin care limfocitele T recunoaste si leaga portiunea terminala a imunoglobulinei (domeniile CH3,CH4).
Facotrii acestui receptor sunt leate de mecanismele de cooperare cel in care sunt implicate celulele prezentatoare de antigene (APC)
Receptorii pentru cytokine
Structurile care fac posibila legarea a diferiti mediatori colubili participante la mecanismele de cooperare intre cel sist imun.
Acesti receptori pot fi diferentiati in mai multe clase in f de n
atura moleculei legate astfel se diferentiaza receptorii pentru interleukine, interferoni, hormone/ pentru diverse strct denumite factori de stimluare a cresterii celulare.
Receptorii pentru cytokine prezinta asemanari de strct corespunzatoare unui domeniu comun totusi o serie de particularitati permit incadrarea acestor receptori in 2 familii distincte:
Receptorii hematopoietici (RH)
In majoritatea lor sunt receptori pentru interleukine, structural ei sunt glicoproteine implantate in membrane celulei cu estremitatea amino (NH2) orientate in afara celulei.
Receptorii imunoglobulinici (RI)
Sunt receptori pentru interleukina 1 si 6 si pentru factorii de stimulare a unor colonii de celule. Au domeniul intracellular si extracelular care are structura asemanatoare cu cea a imunoglobulinelor. Multi astfel de receptori se gasesc si liberi in lichidele extracelulare. Receptorii pentru lectine- strct ca domeniu intracitoplasmatic si un scurt domeniu extracel capabil sa cupleze molec cu orig veg de tipul lectinelor.
Semnalele transmise de acest tip de receptor sunt aproape identice cu cele transmise de receptorii pe antigene.
LIMFOCITELE B
Clasa de limfocite educate la niv mad osoase/ in B Fabricius la pasari si responsabila de realizare a raspunsului imun mediat umoral/molecular. Ele reprezinta intre 5-15% din totalul limfocitelor. Diferentierea lor in cursul evolutiei de la stadiul de progenitor la stadiul de plasmocit este controlata de factori independenti de stimului antigenic si limfocitele B reprezinta o pop heterogena in care se diferentiaza subpop cu f immune diferite.
Evolutia maturizarii limfocitelor B
In maduva osoasa precursorii limfocitelor B sufera o prima selectie la care rezista doar un % redus din celule angajate evolutiv.
Ex: la oaie si vaca doar 5 cel rezista
In urma acestei selectii pe suprafata celulei se exprima receptorii de tip imunoglobulinic lt antigen. Celulele selectate parasesc maduva osoasa si ajung in circulatie cu denumirea de celule virgine.
In circulatie limfocitele B sufera o a 2-a selectie care duce la atasarea receptorilor pentru ECOTAXIE , ajunse in ariile B dependente din organelle limfoide secundare , limfocitele B supravietuiesc 6-8 sapt in asteptarea antigenului pe care il pot recunoaste .
Daca nu intalnesc antigenul corespunzator mor si sunt inlocuite de alte celule virgine. Daca intalnesc antigenul limfocitele B sufera o a treia selectie in care au loc mutatii somatice ce permit evolutia spre plasmocite/spre cel de memorie.
PLASMOCITELE
Sunt celule mai voluminoase decat limfocitele B , 1,5-2 diferenta de volum, isi pierd receptorii de membrane dar dezvolta f mult RE si Aparatul Golgi. Rezultatul este declansarea sintezei si secretiei de Imunoglobuline.
Un plasmocit nu poate sintetiza decat o singura clasa de Ig.
Limfocitele B de memorie sunt cel cu viata lunga a caror mechanism de generare este controversat. O teorie considera ca limfocitele B de memorie si plasmocitele provin din acelasi limfocite B. o alta teorie considera ca aceste celule provin din limfocitele B diferite programate special sa devina plasmocit/ cel de memorie.
In afara de cele 2 categorii de …..si limfocitele B reglatoare care sunt celule prezentatoare de antigen ce intervin in mecanismele de cooperare celulara.
MARKERII LIMFOCITELOR B
markerii antigenici- ei sunt glicoproteine de la niv membranei plasmatice care indeplinesc functii:
– recunoasterea intercellular
– transmiterea de semnale de la o celula la alta
– markeri pt atasarea la structuri organice/anorganice
markerul CD9, CD19, CD20, CD22
receptorii de membranesunt aceeasi ca la limfocitele T, receptorii pentru ECOTAXIE ca la
Limfocitele T, receptorii pentru ANTIGEN- sunt molec care au aceeasi specificitate pentru antigen ca si molec de imunglobuline. Se considera ca la suprafata unui limfocit B se gasesc aproximativ 100 mii de receptori cu specificitate ca sa recunoasca un singur EPITOP. Acesti receptori sunt implantati in membr citopls a limfocitului avand expus la suprafata fragmentul Fab al moleculei.(Fragment de legare a antigenului.
Aprox 95% din limfocitele B au receptori pt antigene, ei apartin al-lor de IgM si D la restul limfocitelor 15% exista receptori pentru IgG, IgA, IgE (mai ales la niv mucoaselor).
Receptorii pentru IgM se gasesc numai sub forma de manomeri si inca nu se stie daca pot coexista oe aceeasi cel ./
Receptorii sunt dispusi uniform/sub forma de pete dar pot suferi miscari de redistribuire (CAPING)
Receptorii pentru fragmentul Fc sunt identici cu cei de la Lt cu proteine rezultate din clavarea sistemului complement.
Acesti receptori au multiple functii imunologice intervenind in activarea proceselor oxidative si citotoxice/in proliferarea sub actiunea unor subst mitogene.
Receptorii pentru cytokine, receptori pentru interleukina 6 si s-a demonstrate ca pe limfocitele B sunr aprox 500 recept de acest tip.
Recept de lectine cu cei de la LT.