Cursuri Imunologie Cursul 12

Cursuri imunologie
An 3 Semestrul 2

Cursul 12

Calea clasica de activare a sistemului complement
Complementul C1 reprezinta elementul de recunoastere care declanseaza suita de reactie, are 3 elemente: C1q, C1s, C1r. molecula de imunoglobina dupa ca a fixat antigena sufera modificarile structurale care elibereaza sau descopera situsul de legare pentru comp C1 plasat pe domeniu CH2 la molecula de IgG si CH4 la IgM. Situsul o data descoperit leaga fragmentul C1q care nu are activitate proteazica si in prezenta ionilor de Ca va asocial rapid si fragm C1r si C1s. C1s are o activitate enzimatica intense (o esteraza) si va taia sau cliva comp C4 in 2 elemente: C4a si C4b. C4b leaga comp C2 pe care o scindeaza in 2 fragmente: fragm major C2b ramane legat la C4b si vor forma complexul C4b-C2b denumit . C3. acest complex de convertaza Cr cliveaza fragm C3 care reprezinta placa turnata a cailor de activare .C3 odata activate declanseaza o reactie de clivare a fragm C5 pana la C9 constituindu-se complex de atac al membr. (C5-C9). Acesta este un complex macromolecular de forma cilindrica cu o suprafata externa hidrofoba si un miez hidrofil. Esentialele pentru distrugerea celulei microbiene sunt moleculele de C9. aproximativ 18 astfel de molecule se leaga la un situs si formeaza in structura microbiana canale transmembranare prin reactie de polimerizare. Aceste canale peneteaza pe directie perpendicular pe stratul lipidic de membr si permite patrunderea rapida in cel a cationilor de Ca si Na si a apei. Efectul este distructiv pentru microbul atacat.
Calea alternative de activare
In aceasta cale complexul C1-C4-C2 este inlocuit de o serie de molecule ca sctructura chimica apropiata, prima molecula care intra in actiune este factorul F1- factor de initiere. Este o globulina serica considerate multi timp ca un tip special de Ac. F1 activeaza la randul sau o glicoproteina denumita factorul V care la randul ei activeaza factorul D pentru a ocupa un situs comun pe fragmentul C3b. In acest fel se formeaza convertaza solubila C3 care va active componenta C5.
C5 odata activate va declansa aceeasi reactie pentru alcatuirea complexulio de atac al membranei cu structura similara cu cea existenta in calea clasica. Procesul reactive de activare a complementului se incheie ca urmare a interventiei a cel putin 3 factori:
a) Eliminarea complexelor immune si factorilor microbiene sin mediu de reactie.
b) Degradarea factorului b
c) Interventia conpetitiva a unei structuri chimice speciale denumita factor H care blocheaza comp C3b.
Cooperari celulare in raspunsul imun (RI)
O structura non-self care vine in contact cu sistemul imun declanseaza un sir de reactii care vizeaza neutralizarea si eliminarea lui din organism. Schematic pentru declansarea cascadei de reactii celulare si disting urmatoarele momente:
1. Recunoasterea antigenului strain, captarea , prelucrarea si prezentarea lui intr-o maniera accesibila altor cellule
2. Primirea informatiilor despre natura antigenului si declansarea reactiilor biochimice intracitoplasmatice fincalizate prin proliferare celulara si activarea sintezei dee proteine imunoglobulinice sau neimunoglobulinice.
3. Neutralizarea antigenului si activarea mecanismelor de control care vor readuce tot sistemulu imun in stadiul initial de acaduire dar cu o cantitate sporita de anticorpi si cu un nr mai mare de cel de memorie gata oricand la un nou contact cu aceasi antigen sa dezv mai repid si mai intens reactiile de aparare imuna.
Primul moment este atributul functional a mai multor populatii celulare denumite cellule APC (prezentatoare de antigene). Aceste cellule fie ca fagociteaza antigenul si il scnideaza in peptide imunogene pe care le reprezinta limfocitele fie ca retin antigena ca atare la niv membranei celulare favorizand contactul acestia cu limfocitele care au receptori specifici pentru el. Din prima categorie de cellule fac parte macrofagele iar din a doua categorie fac parte limfocitele B si cel dendritice. Cel cheie a cooperarii dintre cel este LT helper care fie prin contact direct fie indirect prin intermediul citokinelor coordoneaza evolutira celorlalte cel pana la stadiul final de cel efectoare sau cel de memorie. Celulele APC pentru o mai eficienta prelucrare a antigenului pot coopera intre ele, ex: modalit de cooperare de la niv splinei. Aceste cooperari snt simultane sau secventiale interesand in aceeasi unit de timp 2 sau mai multe poplatii celulare. Pornind de la aceste cooperari s-ar putea imagina urmatoarea secventa in procesul de aparare imuna. Un microb poate traversa barierele me
canice si chimice si patrunde in profunzimea tesuturilor organismului invadat. La acest nivel va fi atacat simultan de catre neutrofile care il fagociteaza si il distrug in totalitate datorita radicalilor de oxygen sau datorita intensei activitati a enzimelor lizozomale. Concomitant cu neutrofilul intra in actiune si macrofagele care fagociteaza microbul participant conservand epitopul pe care ii prezinta in forma inalt imunogena in LT si eventual LB.
In cazul in care microbul supravietuieste si se multiplica intr-o rata scazuta reusind sa intre in cel gazda urmatorul atac fiind dat de catre celulele NK (cel gazda). Act citotoxic. Aceasta constituie prima linie de aparare care este nespecifica selectiva insa si care acorda timpul necesar pentru a fi activati aparatorii din linia specifica (a doua de aparare). In acest interval Limfocitele B informate si activate incep sa sintetizeze molecule de anticorpi care initial va fi in numar mic favorizand astfel aciunile celulelor K efectuaore a citotoxicitatii mediate celular Ac dependent. Pe masura ce titlul de anticorp creste aceasta cel este inhibata si intra in act limfocitelor T citotoxice care au avut timp sa prolifereze clonal si sa actioneze specific. Eforturile conjugate ale tuturor acestor cel restabilesc integritatea org-lui elimina microbii si redu aparitia unor cel de memorie.
Exista 2 modalitati de raspuns imun:
a) Raspuns imun molecular: este declansat in conditile in care antigenul a reusit sa raspunda in organism, se desfasoara departe de locul de patrundere a antigenului. Este imediat de anticorpi circulanti care au capacit de a neutraliza toxinele de a opsomiza bacteriile si de a inactiva virusurile. Acest raspuns este predominant in infectiile bacteriene si in infectiile virale.
b) Raspuns imun mediat celular: este declansat de antigene cantonat la poarta de intrare sau de antigene cantonat in cel gazda (virusurile, bacteriile cu multiplicare intracel).
Se deruleaza numai la poarta de intrare , este mai lent, este indreptat special impotriva unor celule proprii contaminati microbian. Mecanismele principale de act. sunt fagocitoza realiz de macrofage si citotoxicitatea realiz de cel citotoxice