Cursuri Farmacologie Cursul 8

Cursuri Farmacologie
An 3 Semestrul 2

Cursul 8

Antihelmintice cu Spectru Larg(continuare)

4. Lactone macrociclice
– macrolide cu actiune antiparazitara, fac parte AB din grupa avermectinelor produse la origine de Streptomices Avermitilis.
Cele naturale s-au numit initial abamectine, ulterior s-au obtinut cele pe cale sintetica denumite ivermectine (avermectine). Actioneaza asupra unor helminti mai ales din categoria nematodelor precum si a unor paraziti externi. Mecanismul de actiune consta in stimularea eliberarii presinaptice de GABA.
GABA= neurotransmitator inhibitor implicat la mamifere in proc cerebrale iar la organismele inf (paraziti) la niv neuronilor periferici. Ivermectinele produc paralizie flasca, nu sunt active in gen fata de cestode si nematode pt ca GABA nu joaca rolul de la nematode. Nu traverseaza bariera hematocefalica si nu act asupra org gazda de aceea au o toxicitate redusa.
Spectru: active fata de nematode, miaze, unele insecte
– agentii scabiei, insecte.

Nu act asupra oualor de paraziti. Dupa administrare niv sanguin max se instaleaza in 3-8 h , conc eficace este de lunga durata. Eliminarea este lenta astfel incat in fecale se depisteaza cca 3 sapt. Nu se trateaza vacile in lactatie iar sacrificarea nu e permisa 4 sapt. Nu se trateaza bov cu hipodermoza in perioada dec-mart pt ca larvele migratoare care in ac mom se gas la nivelul canalului vertebral pot muri si pot produce pareze sau paralizii. Dozele toxice sunt de cel putin 10 ori mai mari decat cele terapeutice. Sunt unele rase de caini sensibili la ivermectine: Collie si Bobtail, care pot face stari comatoase si in cca 5% pot muri= fol pt cabaline, rumegatoare, suine. La bovine este SC doza 1 ml/50 kg greutate.

La porc se administreaza SC, IM doza 1 ml/33kg. Cabalinele sunt mai sensibile= exista ivermectine speciale administrate IM sau oral doze 1 ml/100 kg- 2 ml/100 kg in special la tineret IM pe laturile gatului.
Preparate comerciale: Ivomec, Equalan, Ivomec F, Ivotan.
Ivomec F- activ si fata de Fasciola Hepatica.

Doramectina
Prepa comerc Dectomax obtinut dintr-o sursa modif genetic a lui S. A. Act si la nivel canalelor membranare ale cel nervoase si musculatura de paraziti. Este mai activ fata de nematode si artropode (capusi).
Se administreaza IM sau SC in aceleasi doze ca ivermectina si are aceleasi per de interzicere. Se poate folosi prin metoda „pour ou” doza recomandata 1ml/10kg sau in subst activa 500 micrograme/kg si se aplica prin pulverizare pe spatele animalului. Se recomanda tratarea animalelor la iesire din stabul si repetarea anim la 8 sapt.

Abamectine
Se adm in asociere.
Produse: Prazimec C sau D- caini si pisici.
Asociat cu prazimectin pt largirea spectrului de act, sunt: Bb1, Bb2.

Eprinomectina
Preparat: Eprimex
In plus prezinta o reducere a timpului de asteptare, ulterior s-au obtinut Milbemicinele d
in S. Cyanogriseus. Subst active Mosidectina si Milbemicin-oxina.
Preparat: Cydectin, Nemadectin
Efect asemanator cu avermectin su dif ca se pot util prin metoda „pour on” si „spot on” si au reducere a timpului de asteptare.

Selamectina
Preparat: Stronghold
Diferenta: reducerea timpului de asteptare.

5. Esteri organofosforici
Mec de act consta ni faptul ca inhiba colinesteraza lasand libera acetilcolina si determina paralizie spastica, act asupra celulei paraz in mod specific intrucat la organismele super se intalnesc alte tipuri de colinesteraza. In gen sunt activi fata de nematode si nu de cestode, trematode, strongilii pulmonari, oualor de paraziti. Sunt activi fata de insecte, capuse, agenti ai raiei. La niv tub dig se absorb bine. Se metabolizeaza la niv ficatului. Sunt contraindicatii la gestante, slabite, tinere, cu diaree, constipate.
Neguvon
Pulbere de cul alba solubila, se fol la bovine, obvine, caprine, suine, carnivore. In gen se administreaza dupa o dieta pe cale orala, trebuie sa se aiba in vedere toxicitatea crescuta, antidot- atropina. Doze terapeutice 50-75 cg/kg ,la anim tinere doza este sub 50 cg/kg.
SUBSTANTE ANTIPARAZITARE EXTERNE
(antiectoparazitare)
-impotriva membrilor increngaturii Artropoda cu cls Arahnoida si Insecta (scabie, capuse, insecte).
substante minerale
substante organice
substante cu origine vegetala
piretroide
insecticide clorurate sintetice
organosforice
carbanati
ivermectine
amitraz

Mecanism de actiune
Aceste subst patrund in org paraz fie prin ingestie fie pe cale respiratorie in functie de asta putand fi toxice- de ingestie sau toxice inhalatorii, inhalatorii, care produc liza invelisului chitinos, org la fact de mediu, la niv sist nervos al paraz.

SUBST MINERALE

Sulf
Cul galbena insolubila in apa dar solubila in solventi organici, sub forma de unguent cu S mai ales in tratamentul scabiei, este fungistatic, bacteriostatic, cheratolitic, activ in tricofitii, pediculoza.
Unguent cu S: Helmerich, Wilkinson.

SUBST ORGANICE

Dpdv ch este am de hidrocarburi. S-a folosit petrol lampant cu propr dezinfectante si
antipar. S-a folosit in ungerea plagilor sub forma de pensulatie in pediculoza in dilutie de 1:2-1:5 cu lapte de var sau apa de var. Act asupra paduchilor si oualor.
SUBST CU ORIG VEGETALA
Ulei de anason- se fol diluat cu ulei vegetal sau alcool 1:50-1:100 in ectoparazit la pasari de colivie.
Balsam de Peru- lichid brun vascos obt din arbore tropical, fol in scabie, demodicoza.
Piretrine- produse obtinute din influorescentele planteleor din genul Chrisantheum, sunt pulberi de cul alb-galbuie, util ca atare sau extracte prin pudrari, spray, sampoane, au efect neurotoxic asupra par externi de scurta durata. Act prin deschiderea canalelor mai ales pt Cl de la niv membr neuronale, nu intoxica gazda, iriga mucoasa, nu produce reziduuri, toxice pentru peste si albine.
Tutun-insectifug