Cum se produce urina

Fiziologie-urina

Cum se produce urina
Nefronul,functioneaza printr-un process de secretie urmat de unul de reabsorbtie deoarece impreuna cu deseurile metabolice ajung si importante cantitati de substante nutritive din sange in glomeruli de la nivelul capsulei Bowman.Reabsorbtia are loc intr-unul din segmentele tubilor uriniferi numit tub contort distal.
Deci,urina se produce prin:filtrare,reabsorbtie si secretie.
Lichidul ce ramane dupa reabsorbtia nutrientilor esentiali este urina,aceasta se aduna in canale colectoare apoi in uretere,de unde este eliminata din organism prin intermediul vezicii urinare.
La nivelul ureterelor este o activitate peristaltica intensa,astfel la fiecare 10-60 secunde urina este deplasata de la nivelul bazinetului catre vezica urinara.
Ureterele patrund oblic in vezica urinara, in felul acesta este evitat refluxul urinei in ureter din vezica.
Muschiul vezicii urinare se gaseste sub control nervos involuntar,iar vezica urinara se umple fara a-si creste presiunea interna pana aproape de limita maxima.
In momentul in care vezica este plina ,creste presiunea din interior si este declansat un reflex nervos spinal ce determina contractia musculaturii vezicale si golirea continutului acesteia prin uretra process ce poarta numele de mictionare (urinare)

RINICHII=sunt responsabili de mentinerea constanta a lichidelor in organism filtrand toxinele,produsii ce rezulta in urma metabolismului si excesul de ioni din sange.Rezultatul final al acestui proces este URINA.
RINICHII-asigura mentinerea volumului sanguin si aciditatea normala a lichidelor organismului,proces numit HOMEOSTAZIE.
STRUCTURA INTERNA A RINICHIULUI
-CORTICALA(externa)=e granulara,are aspect palid si contine o retea de artere,vene si capilare.
-MEDULARA(mijlocie)=zona de culoare inchisa,striata ce contine piramidele renale.La varful fiecarei piramide se gaseste o proeminenta mamelonata numita papilla ca se deschide in bazinetul renal.
-BAZINETUL RENAL(interna)=legat de ureter
La nivelul fiecarui rinichi se gesesc peste un million de nefroni.
Nefronul=unitatea structural si functionala a rinichiului care filtreaza sangele si este responsabil de producerea urinei.Nefronul este format din:-glomerul(filtreaza sangele) si tub urinifer(renal) asociat,care reabsoarbe substantele utile inapoi in circulatia sangvina si extrage deseurile metabolice.
Glomerulul=un ghem strans de capilare situate in cortexul renal,iar tubii uriniferi prin care apa si substantele chimice se absorb in sange,coboara pana in interiorul medularei.
La un capat al tubului renal se gaseste CAPSULA BOWMAN,aceasta impreuna cu glomerulul poarta numele de CORPUSCUL RENAL si au rol de filtrare a deseurilor metabolice in tubul renal.Celalalt capat al tubului urinifer se deschide intr-un tub collector al urinei.
Produsele de excretie rezultate in urma metabolismului sunt eliminate de rinichi prin intermediul nefronilor care de asemenea excreta si toxinele ingerate sau produse de organism.
DESEURI METABOLICE:
-uree-provine din metabolismul proteinelor.
-creatinina-provine din muschi
-acid uric-rezulta din metabolismul acizilor nucleici
bilirubina-rezulta din metabolismul hemoglobinei
-produsi de degradare hormonala