Controlul Alimentelor Curs 7

Controlul Alimentelor (I.C.T.A.)
An 4 Semestrul 1
Curs 7
Preluare dupa Controlul Alimentelor – FMVB

Caracteristici si functii ale ambalajului si etichetei
In functie de scopul utilizarii, ambalajele sunt de transport si de desfacere. Sunt similare cu deosebirea ca la cele de desfacere se pune accent pe functia de formare si de reclama.
Principalele functii de ambalare:
– protectie – fata de influenta vatamatoare si fata de pierderile calitative si cantitative
– rationalizare – promoveaza si tipizeaza unitatea modulate de transport si de desfacere ( opusul prezentarii in vrac )
– informare
– promovare
– vanzare
Functiile de informare, promovare, vanzare – asigura reprezentarea clara si sugestiva a continutului, indicarea pretului, precizarea cantitatii de produs, termen de valabilitate, descriere mod de intrebuintare sau preparare.
Functiile etichetei:
– informativa – precizeaza numele produsului, denumirea produsului, componente in ordinea ponderii, gramaj, datele fabricarii, termen de valabilitate, mod de utilizare, valoare energetica, nutritive, continut in vitamine, saruri recomandate pentru o anumita categorie de varsta.
– atractivitate ( aspect )influentate de particularitatiile tehnologice si constructive; prin aspectul etichetei poate fi utilizata ca mijloace de captare a atentiei, armonie maxima a 3 culori. Grafica are rol estetic si informational – se poate folosi undesen sau fotografii pentru a sugera provenienta sau utilizarea.
Codul de bare – sistem de codificare cu structura precisa, formata din 13 caractere, se bazeaza pe asocierea de bare de diferite grosimi, negre si spatii libere – cel mai simplu si ieftin sistem de codificare.
Continutul inferior al codului de bare
– cod de tara – format din primele 2 cifre prin care se identifica organizarea locala
– cod de fabricant – format din urmatoarele 5 cifre; atribuit de sistemul national de identificare
– cod produs – urmatoarele 5 cifre, atribuit de producator
– ultima cifra este cea de control
Caractere auxiliare – cod de bare – 3 grupe a cate 2 linii mai subtiri si mai lungi decat celelate cu rol de centrare in momentul descifrarii. Cifrele modificate trebuie sa fie clare pentru a permite si citirea vizuala, nu numai cu cititorul de bare.
Codul de bare- nu contine nici o informative despre pret. La fiecare citire de cod, casa solicita calculatorului la care este legata informatii referitoare la nume, produs si pret, pe care le tipareste pe bon si le foloseste pentru calculul sumei de incasat.