Antagonismul Curs 10

Antagonismul
An 3 Semestrul 1
Curs 10

Preluare dupa Farmacologie – FMVB

Reprezinta fenomenul de asociere a cel putin 2 medicamente care in general isi anihileaza reciproc efectul. Aceasta anihilare se produce printr-un fenomen fizic, chimic sau farmacodinamic.
La randul sau antagonismul poate fi:
a) unilateral cand numai unul dintre medicamente este anihilat sau i se reduce efectul
b) reciproc sau bilateral cand isi reduc sau anihileaza reciproc efectul. Prezinta o importanta deosebita in ANTIDOTISM.
Ex: un acid si o baza asociate in acelasi produs
un parasimpaticomimetic cu un parasimpaticolitic
Farmacologie Speciala
Principalele grupe de substante:
A. Medicatia antibacteriana
1. Substante ANTISEPTICE SI DEZINFECTANTE
Substantele antiseptice prezinta in general actiunea bacteriostatica adica opresc dezvoltarea si inmultirea bacteriilor in comparatie cu substantele dezinfectante care au de cele mai multe ori actiune bactericida = omoara bacteriile. Dezinfectantele sunt substante care su tendinta de a distruge prin actiunea lor bactericida orice forma de viata care se gaseste pe diverse ustensile, obiecte, mese de operatie, pereti.
Despre dezinfectante s-a considerat ca se utilizeaza in special pentru uzul extern iar antisepticele pentru uz intern.
Antisepsia mainilor, mucoasa olfactiva.
Nu se poate face o delimitare neta intre antiseptice si dezinfectante, aceeasi substanta putand adesea sa fie utilizata fie ca antiseptic, fie ca dezinfectant in functie de: concentratie si de conditiile in care este pusa sa actioneze.
Conditiile pe care trebuie sa indeplineasca o subst pentru a avea o buna actiune antiseptica si dezinfectanta:
– 1) sa fie bine suportata de catre organismul viu
– 2) sa nu aiba efecte nocive asupra tesuturilor
– 3) actiunea toxica sa fie redusa asupra macroorganismului si puternica fata de microogranisme, aceasta actiune depinde adesea si de pH, specia de microorganisme si de organismul gazda
– mecanismul de actiune antibacterian al acestor subst consta in interferarea unor reactii biochimice esentiale pentru microorganism si care are drept urmare suprimarea unor functii vitale ale microorganismelor.

a) ANTISEPTICE SI DEZINFECTANTE NESTABILE
I Oxidante
1. Oxidante directe
Peroxizii :- in contact cu tesuturile elibereaza oxigen atomic,
sunt bine suportati de catre organisme,
nu sunt iritanti si nu sunt toxici.
La nivelul microorganismelor actioneaza asupra structurilor sensibile la oxigen cum ar fi gruparile “TIOL” (SH) si in acest fel blocheaza unele enzime si respectiv anumite procese metabolice de la nivelul celulei bacteriene.
Cel mai important peroxid utilizat- Peroxidul de Hidrogen (comercial – Perogen) existent sub forma de comprimate si din care se poate obtine prin solubilizare in apa a comprimatelor = Apa Oxigenata si Perhidrolul.

Apa Oxigenata :
– lichid incolor
– cu miros de ozon
– se descompune sub actiunea unor catalizatori: metale, substante tensioactive, catalaze din tesuturi.
Aplicata la nivelul plagilor sub actiunea catalazei se descompune cu efervescenta si elibereaza oxigen atomic care este responsabil de actiunea antibacteriana. Este bine tolerata de tesuturi,poseda actiune antiseptica, hemostatica si ajuta la dezlipirea pansamentelor. Are o concentratie de 3% si se mai numeste “ Apa de 10 volume ” deoarece pune in libertate 10 volume de oxigen.

Perhidrolul:
– este o solutie 30% de peroxid de hidrogen
– ce se mai numeste si “ Apa de 100 volume ”
– nu se foloseste ca atare intrucat are efect caustic
– din el se prapara apa oxigenata prin diluare.

Peroxidul de sodiu :
– granule alb galbui
– solubil 10% in apa,
– formeaza solutii puternic alcaline si intrucat retine oxidul de carbon se poate utiliza pentru primenirea aerului in spatiile inchise si de asemenea in mastile antigaz. Cea mai folosita pentru spalarea plagilor murdare , dezlipirea pansamentelor, badijonarea mucoaselor si conductul auditiv extern.

Permanganatul de potasiu:
– cristale violet negricioase, sub forma de pulbere neagra si comprimat.
– se descompune si pune in libertate oxigen
– ataca metalele si pateaza textilele.
– se poate folosi sub forma de solutii 1-3% , comprese in arsuri, in plagi cutantate la niv mucoaselor.
– in asociere cu formolul se poate folosi pentru dezinfectarea incubatoarelor.

Ex: Virkon , este amestec de compusi peroxidici, sulfactant, acizi organici si subst tampon, anorganic si se zice ca are atat efect bactericid cat si efect virulicid si ca urmare poate si folosit pentru dezinfectii in ferme, industrie alimentara.

2. Oxidante indirecte
Halogeni si compusii halogenati
Clorul si derivatii
Clorul: este un gaz, pe baza de clor utilizandu-se adesea pentru actiunea lor dezinfectanta diversi compusi. Dintre acesti compusi:
Hipocloritul de Ca- var cloros- pulbere alba,
miros de clor,
gust acru piscator foarte higroscopic,
se poate folosi ca antiseptic mai ales in focarele purulente in amestec cu acid boric dar utilizarea sa de baza este cea de dezinfectant fie sub forma de pulbere care se imprasite cu lopata dupa care se umezeste sau sub forma de solutii intr-o conc de 25% care se asperseaza (grajduri, padocuri).

Hipoclorit de sodiu- lichid galben,
exista sub denumirea de Javel 70% care se dizolva in apa si elibereaza 1,5g Cl/comprimat. Apa de Javel- lichid de cul galbuie, conc 10% hipoclorit de Na.