Administrarea repetata a medicamentelor.Consecinte Curs 9

Consecinte in urma administrarii repetate a medicamentelor
An 3 Semestrul 1
Curs 9
Preluare dupa Farmacologie – FMVB
Repetarea administrarilor unui medicament este urmata de un efect asemanator cu cel precedent daca se respecta doza si intervalul dintre administrari. In anumite situatii insa pot apare fenomene precum: cumularea, toleranta, intoleranta.
Cumularea
Fenomen prin care se produce cresterea concentratiei unei substante in sange si in tesuturi peste valorile obisnuite corespunzatoare dozelor terapeutice.
Consecinta o reprezinta aparitia unor efecte principale mai puternice precum si diversificarea efectelor adverse. Cauzele cumularii sunt reprezentate: doze, gramaje.
Administrari prea frecvente absorbtie intensificata cum ar fi in cazul unor atonii gastrointestinale/enterite. Consecinta poate fi o metabolizare mai lenta.
Exista medicamente care prin definitie au tendinta de a se metaboliza lent si ca urmare prezinta pericolul de cumulare. Putem mentiona digitalicele, stricnina, derivati ai arsenului.
In astfel de situatii se recurge la anumite scheme terapeutice prin care: se mareste intervalul dintre administrari, se reduce treptat doza, se efectueaza serii de tratamente intrerupte de pauze.
In cazul unei eliminari scazute (ex: prezenta unor afectiuni la nivelul unor organelor de eliminare) se poate inregistra o prelungire a efectului unui medicament ce poate duce la fenomene de cumulare.
Toleranta
Starea de sensibilitate redusa fata de un anumit medicament. Reprezinta o insusire a organismului de a suporta doze toxice fara sa apara simptomele de intoxicatie.
Poate fi Innascuta / Dobandita (castigata) – asta poate fi reversibila, sensibilitatea initiala poate reveni consecutiv intreruperii tratamentului.
Toleranta innascuta se refera la proprietatea unor specii de a suporta doze mari dintr-un medicament, fenomen care se explica particualritatile enzimatice ale speciilor respective.
Ex: iepurele- poate suporta doze mult mai mari de atropina si de digitala datorita prezentei unor enzime care metabolizeaza medicamentele mentionate. Se intalneste notiunea de Mitridatism – fenomen prin care organismul suporta doze toxice ale unor substante consecutiv administrarii a unor doze crescande de medicament. Este considerata Toleranta Castigata si poate fi reversibila. Particularitati individuale la om in ceea ce priveste toleranta la medicamentele anticoagulante incat anumiti indivizi trebuie sa beneficieze de doze mai mari pentru aceleasi efect.
Mecanismele prin care se produce toleranta:
1. Saturarea farmacoreceptorilor: la tranchilizanti si purgative
2. Scaderea sensibilitatii farmacoreceptorilor: la barbiturice
3. Scaderea absorbtiei intestinale
4. Inductie enzimatica: alcoolul, nicotina, barbiturice, tranchilizante, stupefiante, analgezice.
Toleranta medicamentelor face necesara administrarea unor doze crescande pentru acelasi efect terapeutic. Im medicina umana se descrie Mania – dozaj crescut, are o mai redusa importanta clinica in medicina veterinara, tratamentele in general sunt de mai scurta durata.
Poate fi: Toleranta Acuta = Tahiflaxie care se instaleaza dupa un numar redus de administrari ale unui medicament.
Toleranta Cronica – se instaleaza dupa administrarea timp indelungat al unui medicament.
Dependenta medicamentoasa

Apare in general dupa consumul unor substante stupefiante,
stimulante a S.N.C tip amfetamina,
deprimante a S.N.C si dupa unii solventi organici.
Se caracterizeaza prin 3 fenomene:
1. Toleranta- sunt necesare doze din ce in ce mai mari pentru obtinerea aceluiasi efect.
2. Dependenta psihica – consta in modificarile de comportament si o stare psihica de administrare cu orice pret a substantelor pentru a preveni/inlatura disconfortul perceput prin intreruperea administrarii respective.
3. Dependenta fizica – consta in aparitia unor tulburari somatice vegetative si psihice (SINDROMUL DE ABSTINENTA) care se inregistreaza cand se intrerupe administrarea.
Dependenta medicala are 2 faze:
1. Habituatia – se inregistreaza dupa intreruperea administrarii dar pana la instalarea sindromului de abstinenta.
2. Addictia – cand sindromul de abstinenta este bine exprimat.
Intoleranta
Stare de sensibilitate individuala/de specie la un anumit medicament.
Poate fi INNASCUTA/DOBANDITA.
Cea innascuta poate fi observata la toti indivizii dintr-o specie: cobaiul, hamster, chinchilla sensibile la peniciline, calul la fenotiazina si procaina, pisica la fenol, aspirina, paracetamol, algocalmin sau numai anumiti indivizi pot fi sensibili= Idiosincrazie – aceasta nu trebuie confundata cu alergia medicamentoasa, ea se manifesta uneori dupa prima administrare, alteori chiar la scurt timp de la intreruperea administrarii. In medicina umana se intalnesc asemenea cazuri dupa administrare de peniciline, procaina.
Explicatia o reprezinta faptul ca exista o deficienta de metabolizare pe baza genetica – ANOMALII ENZIMATICE.
Ex: catalaza, pseudocolinesteraza, glucuronil transferaza.
Intoleranta castigata se mai numeste CUMULARE FUNCTIONALA/ ALERGIE MEDICAMENTOASA si apare pe baza conflictului Ag-Ac. Unele medicamente pot fi ANTIGENE PRIMARE in timp ce altele devin antigen numai dupa ce se cupleaza la nivelul organismului cu anumite proteine plasmatice dand nastere la haptene.ex: penicilinele.
Alergia medicamentoasa se poate traduce prin: soc alergic medicamentos, tulburari alergice grave: febra, astm bronsic, edeme, anemie / prin tulburari alergice usoare: alergia care se poate instala la bovine consecutiv administrarii serului de iapa gestanta (gonadotrofina serica SIG.), apare: dispnee, tremuraturi muscualre, prurit cutanat, cresterea temp corp., salivatie, edem facial, puls slab, moarte in cca 15 min. ca antidot in astfel de situatii se foloseste adrenalina administrata subcutanat.
Alergii medicamentoase se mai pot intalni la: antibiotice, sulfamide, glucocorticoizi, gonadotrofine serice si corionice. Indicatia data este sa facem test cutanat.

Fenomene care apar consecutiv asocierii medicamentelor

Prin asocierea a doua sau mai multe medicamente se urmareste un efect sinergic pt unele obiective:
1. Tratarea simultana a mai multor boli/simptome
2. Largirea spectrului de actiune
3. Potentarea unui efect anume
4. Diminuarea reactiilor adverse.
Alteori poate fi urmarit un efect antagonic in unele intoxicatii, medicamentul utilizat este numit ANTIDOT.
SINERGISM “sin”- impreuna ”ergos”- putere
Reprezinta actiunea a 2 sau mai multor medicamente care se completeaza reciproc privind efectul farmacodinamic. Exista sinergism de insumare / de aditie -cele 2 substante actioneaza pe acelasi tip de farmacoreceptori.
In aceasta situatie fenomenul poate fi reprezentat:

Ex: Suzotril- este alcatuit din 3 sulfamide realizandu-se
1)largirea spectrului de actiune, 2)reducerea dozei fiecarei substante, 3)reducerea efectelor adverse.
Sinergismul de potentare:
Cand 2 substante actioneaza pe farmacoreceptori diferiti dar au acelasi efect.
Avantajul: dozele partiale pot fi reduse.
efectul este mai puternic
reduc reactiile adverse.
Ex: sulfamidele potentate cu Trimetoprim