Organizarea structurala a celulei

1.2 Organizarea structurală a celulei
Unitatea morfo-funcţională a organismelor vii este celula. Din punct de vedere organizatoric şi morfologic, toate celulele corpului prezintă membrană, citoplasmă, nucleu şi organite celulare specifice. Fiecare componentă a celulei prezintă o morfologie specifică, care generează şi funcţii specifice.
Nucleul depozitează informaţia genetică în lanţurile de ADN, informaţie necesară celulei pentru îndeplinirea funcţiilor sale. Nucleul este delimitat de membrana nucleară care, prin pori, permite schimbul de substanţă şi informaţie cu celelalte componente ale celulei şi cu mediul ambiant. Deţine unul sau mai mulţi nucleoli.
Citoplasma este formată din citosol (în care se află organitele celulare) şi citoschelet.
Citoscheletul este o reţea de fibre şi tuburi, care compartimentează funcţional citoplasma, are rol de susţinere.
Organitele celulare sunt:
-reticulul endoplasmatic este o reţea de tuburi care împânzesc întreaga citoplasmă, cu rol de transport a substanţelor între nucleu şi citoplasmă şi între citoplasmă şi mediul extern; este de două tipuri: rugos (RER) şi neted (REN).
-ribozomii, sunt liberi sau ataşaţi reticulului endoplasmatic şi au rol în sinteza proteică.
-aparatul Golgi, dispus în apropierea ribozomilor, este un sistem de vezicule care preia substanţele sintetizate la nivelul ribozomilor, finalizând construcţia proteică, fiind implicaţi şi în transportul substanţelor în celulă şi în afara ei.
-mitocondriile, prezente în număr variabil în funcţie de specializarea celulei, cu rol în furnizarea de energie, parte din aceasta fiind captată în legăturile macroergice de ATP; sunt denumite plastic “centralele energetice ale celulei”.
-lizozomii – reprezintă vezicule desprinse din aparatul Golgi, ce conţin enzime cu rol în digestia intracelulară; intervin şi în apărarea anti infecţioasă a organismului.
-peroxizomii – conţin enzime specifice pentru sinteza apei oxigenate şi pentru descompunerea acesteia; au rol în termogeneză.
Membrana celulară delimitează morfologic şi funcţional celula (conferindu-i individualitate), asigură transportul transmembranar de substanţe şi mediază interacţiunile celulei cu alte celule sau cu componentele moleculare ale matricei celulare.
Constituenţii morfofuncţionali ai celulei sunt:
-glicocalixul, dispus la exterior, este format din grupările glucidice ale glicolipidelor şi glicoproteinelor din plasmalemă;

Plasmalema, dispusă la interior, constituită dintr-un strat dublu fosfolipidic, în care sunt incluse parţial sau total proteine (fig 1.1).
Moleculele de fosfolipide sunt polarizate (prezintă un pol hidrofil şi un pol hidrofob) şi în mediu apos formează straturi dublu lipidice, cu polul hidrofob orientat spre interiorul plasmalemei. Bistratul lipidic acţionează ca o barieră pentru difuziunea apei şi a moleculelor hidrosolubile, dar permite difuziunea substanţelor liposolubile, a oxigenului şi dioxidului de carbon. Stratul bilipidic generează în permanenţă pori apoşi care permit difuziunea apei şi a speciilor ionice (transferul ionilor se face dependent de încărcarea electrică a porilor).
Proteinele care intră în structura membranelor celulare pot fi parţial sau total incluse.
Proteinele parţial incluse, la rândul lor, pot fi:
– dispuse pe faţa internă a stratului bilipidic, cu rol structural, de ataşare a fibrelor citoscheletului citoplasmatic;
– dispuse pe faţa externă a stratului bilipidic, care îndeplinesc două roluri:
– de receptor, prin cuplarea cu substanţe mesager
– de transportor, manifestat prin afinitatea specifică pentru anumite substanţe cu care se cuplează şi pe care le transferă pe partea internă a membranei.
Proteinele total incluse formează canale ionice, cu o anumită specificitate şi care permit numai pasajul moleculelor cu diametrul mai mic decât diametrul canalelor (ex. canalele Na+, K+, Ca++).Acest model de organizare şi funcţionare a membranelor celulare a fost propus în 1971 de către Singer şi se numeşte “modelul mozaicului fluid” sau “lipidoproteic Singer şi Nicholson”
by Costi Draghici-MV Timisoara

One Comment

 1. Doretha

  It’s a shame you don’t have a donate button!
  I’d certainly donate to this fantastic blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my
  Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with
  my Facebook group. Chat soon!

Comments are closed.